torsdag 18. desember 2014

Julekort!

De siste to ukene nå før jul, har vi brukt til å lage julekort. Når vi lagde julekortene bruke vi metoden dyptrykk. Da blir trykkfargen smurt ned i fordypningene på platen som vi har risset i, så blir fargen på de høyeste punktene fjernet før platen blir sent gjennom trykkpressen. 

Det første vi gjorde var å lage skisser.
De jeg lagde var; 

- En bollenisse(egen fantasi)
- Rudolf (inspirert av bilde funnet på nettet)
- En fugl med nisselue (egen fantasi) 

- Jack Skellington i nisseantrekk (inspirert av bilde funnet på nettet og filmen Nightmare before Christmas)
- En snømann med nisselue (inspirert av bilde av figur funnet på nettet)










Dette var det vi brukte som trykkplate. Det var en enkel papplate som vi først tegnet motivet på med gråblyant, og deretter risset det ut med verktøyet. Jo dypere vi risset, jo mer farge ville komme i den sprekken. Hvis vi hadde grunne sprekker, ville det også bli tynnere linjer. 













Her er prosessen der vi har på trykkfarge før vi trykker. Først bruker vi en pensel til å smøre trykkfargen utover hele platen, før vi bruker fingrene til å få gnidd fargen skikkelig ned i sprekkene. Det er ganske sikkert at du vil få farge på hendene, derfor bruker vi hansker.
Det tredje du gjør er å ta papir, vi bruker papir fra en telefonkatalog, og fjerner trykkfargen igjen. Da vil det bare være igjen trykkfarge i sprekkene vi risset. Til slutt bruker vi taraltan stoff til å fjerne de siste restene av trykkfarge. Hvis du vil ha på litt ekstra farge, kan du ta en q-tips til å bare legge på litt forsiktig der du vil ha det, men da fjerner du den ikke med katalogpapir. 






Jeg valgte å trykke bollenissen og Rudolf, og dette er da de to platene jeg brukte. Her er de brukt noen ganger. Grunnen til at God Jul er skrevet speilvendt på den ene platen, er så den skal bli riktig vei på trykket mitt. 
 
Dette er da trykkene mine ble seende ut. Jeg lagde 4 med Rudolf og 3 med bollenissen. Noen av de ble litt skjeve, men da lærer man av de erfaringene og kan gjøre det bedre neste gang.

1 kommentar:

  1. Hallo Mari.
    Godt nyttår.
    Du jobber godt og viser prosessen din fint. Likte ekstra godt der du har satt sammen 4 litt uklare bilder i gruppe, Bra Mari.

    SvarSlett